جغرافیای استرالیا
استرالیا در کجای جهان قرار دارد؟
استرالیا در جنوب آسیا در بین اقیانوسهای آرام، هند و منجمد جنوبی واقع شده است. شاید نام اقیانوس منجمد جنوبی را تا به حال نشنیده باشید. اقیانوس منجمد جنوبی، اقیانوسی است که سرتاسر قطب جنوب را در برمیگیرد.
استرالیا از دو منطقه تشکیل شده است: سرزمین استرالیا و جزیرهی تاسمانی. استرالیا از شرق به به اقیانوس آرام، از غرب به اقیانوس هند، از شمال به دریا افارورا و از جنوب به اقیانوس منجمد جنوبی میرسد.
در فاصله ۲۰۰ کیلومتری شمال استرالیا گینه نو، در 920کیلومتری از شرق نیوزیلند، در ۶۴۰ کیلومتری شمال شرق جزیرهی تیمور و در ۲۰۰۰ کیلومتری جنوب استرالیا قطب جنوب واقع شده است.
استرالیا قارهای است که به طور کامل در نیمکرهی جنوبی کرهی زمین قرار گرفته است. دورتادور قارهی استرالیا را آب فراگرفته است به همین سبب در عمل استرالیا یک جزیره به حساب میآید. اما به خاطر وسعت بسیار زیادش ـ کمی کوچکتر از ایالات متحده ـ یک قاره و یک کشور محسوب میشود. در مورد کوچکترین قارهی جهان اما ششمین کشور بزرگ جهان صحبت میکنیم. استرالیا خشکترین و مسطحترین قارهی جهان است اما همان طور که خواهید دید، این به معنی شگفتانگیز نبودن جغرافیای استرالیا نیست.
جمعیت
جمعیت استرالیا در حدود ۲۲ میلیون نفر است.
به سبب آن که نسبت جمعیت استرالیا به مساحت آن اندک است، دولت استرالیا این امکان را داشته است که بخش اعظمی از مساحت کشور را به پارکها و جنگلهای ملی اختصاص دهد. توسعه مناطق تحت حفاظت دولت سبب میشود که از گونههای حیوانی و گیاهی حساس مراقبت به اعمال آید. ضمن آن که نظارت دقیقی بر این مناطق است. بعضی از این مناطق در حاشیه شهرها و بعضی دیگر در نقاطی دورافتاره واقع شدهاند.
مساحت
مساحت استرالیا ۷،۶۸۲،۰۰۰ کیلومتر مربع است. وسعت تقریبی استرالیا به اندازهی ایالات متحده آمریکا (بدون در نظر گرفتن آلاسکا) و تقریبا ۲۴ برابر جزایر بریتانیا است.
فواصل
برای آن که جنوب به شمال استرالیا را طی کنید، باید ۳۷۰۰ کیلومتر را بپیمایید. پرواز از شهر آدلاید در جنوب استرالیا تا شهر داروین در شمال استرالیا، سه ساعت و چهل دقیقه به طول میانجامد. از شرق به غرب استرالیا فاصلهای در حدود ۴۰۰۰ کیلومتر است. پرواز از سیدنی به شهر پرت ۵ ساعت زمان میبرد.
پستی و بلندیهای زمین
استرالیا را میتوان یکی از قدیمیترین قارههای جهان دانست. بیش از 250 میلیون سال فرسایش، این سرزمین را به یکی از مسطحترین نقاط کرهی زمین تبدیل کرده است. البته این موضوع بدان معنا نیست که هیچ پستی و بلندی در این سرزمین وجود ندارد. فلات غرب تقریبا ۳۰۰ متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد. پستترین منطقه دریاچه ایور است که ۱۶ متر پایینتر از سطح دریا قرار دارد و بالاترین نقطهی استرالیا کوه Kosciuszko است که ۲۲۲۸ متر بالاتر از سطح دریا است.
مناطق جغرافیایی
استرالیا در جنوب اقیانوس آرام قرار گرفته است و دارای تنوع بسیار زیادی هم از نظر جغرافیایی و هم از نظر آب و هوایی است. در تصویر زیر قرمز پررنگ نمایندهی بیابانهای داغ و سوزان است. این منطقه خالی از سکنه است و کیلومترها با روستاها و شهرها فاصله دارد.
اطراف بیابانهای وسیع چمنزارهایی است که نسبت به بیابانها، انسانها و حیوانات بیشتری در آن جا زندگی میکنند -مناطقی که با قرمز کمرنگ و زرد در نقشه نشان داده شده است. صحراهای صاف و مسطح به تپههایی میرسند که هوای مرطوبتر و گرمای قابل تحملتری دارند که باعث شده گونههای گیاهی بیشتری در آن جا رشد کنند.
مناطق سبز شمال و شرق نقشه جنگلهای بارانی هستند. شناختهشدهترین پدیدهها در این مناطق یکی ساحل طلا و دیگری جنگل دینتری است. ساحل شمالی استرالیا تنها مکان جهان است که دو میراث ثبتشدهی جهانی در کنار یکدیگر قرار دارند. در این منطقه صخرهی بزرگ ریف به جنگل دینتری میرسد.
در نهایت مناطقی که با رنگ آبی در جنوب و جنوب شرقی نقشه مشخص شدهاند بیانگر مناطقی با جغرافیا و آب و هوای مرسوم ساحلی هستند. مانند مناطق جنوبی ایالات متحده که تابستانهایی گرم و زمستانهایی سرد دارند. اکثریت جمعیت استرالیا در این مناطق ساکن هستند.
مکانهای برجستهی استرالیا
احتمالا محبوبترین مکان طبیعی استرالیا صخرهی آیرس باشد. البته پیشتر با این نام خوانده میشد در حال حاضر با نام Uluru خوانده میشود. نام Uluru توسط ساکنان اولیهی استرالیا بر این صخره گذاشته شد. بیش از ۵۵۰ میلیون سال پیش این صخره از ماسه سنگ در میان بیابانی صاف به وجود آمد. پدیدهای که بومیان استرالیا آن را میپرستند و زمینشناسان آن را شگفتانگیز میدانند. این صخره در مکانی واقع شده است که زمانی به طور کامل بستر اقیانوس بوده است اما این که در حال حاضر تمام این بستر اقیانوس صاف و مسطح است ولی این پدیده به این شکل باقی مانده است موجب شگفتی است.
آب و هوا
شمال استرالیا دارای آب و هوای نیمگرمسیری است. مانند مناطق استوایی از دو فصل که یکی شامل بارندگیهای زیاد و دیگری گرم و خشک تشکیل شده است.
نقاط مرکزی و غربی استرالیا را بیشتر مناطق بیابانی و خشک تشکیل میدهند. در صورتی که کرانهی شرقی کشور از کوهستانها، جنگلها و زمینهای زراعی وسیع پوشیده شده است.
جزیرهی تاسمانی که در جنوب شرقی استرالیا آب و هوایی مرطوب و معتدل دارد. جنگلهای بسیار وسیعی در این جزیره شکل گرفتهاند.
استرالیا یکی از خشکترین قارههای جهان است. با این حال به دلیل منزوی بودن استرالیا و این که پدیدههای طبیعی زیادی در منطقه موجود نیست، منطقهای با دمای بسیار بالا در استرالیا مشاهده نمیشود. البته به دلیل وسعت بسیار زیاد، مناطق آب و هوای مختلفی در منطقه وجود دارد.
در مناطقی از استرالیا دما در حدود ۲۳-۲۶ درجهی سانتیگراد است که حداقل دما در استرالیا محسوب میشود. در فلات و بیابانها دما به ۳۸ درجه سانتیگراد هم میرسد. مناطق جنوبی از دمای معتدلتری برخوردار هستند. گرچه بارندگیهای شدید، گرمای زیاد و سیلابها و خشکسالی نیز در این مناطق به وقوع میپیوندند.
النینو (جریان هوای گرم اقیانوسی) معمولا در تابستانها رخ میدهد. جریانهای هوای سردی که از سواحل پرو به قطب جنوب رسیدهاند توسط جریانهای گردشی استوایی گرم میشوند. این جریانهای هوا معمولا رطوبت را به خود جذب میکنند و باعث بارندگیهایی در شرق استرالیا میشوند.
در بازهی زمانی سه تا هشت سال این جریان هوای استوایی قوی بارندگیهایی شدید و سیل با خود به همراه میآورد. در این هنگام دمای آبهای استرالیا به طرز مشهودی سردتر میشود و سرعت بادهای اقیانوس آرام کاهش مییابد که نتیجهی این فعل و انفعالات به بروز خشکسالی میانجامد.
پوشش گیاهی و حیات وحش
هزاران سال است که قارهی استرالیا از آسیا جدا شده است این جدا افتادگی سبب شده است که پوشش گیاهی و جانوری این قاره منحصر به فرد باشد.
جانوران شکارچی اندکی در استرالیا زندگی میکنند، مانند دینگوها (یک نوع سگ بومی)، تمساحها و کوسهها. همین موضوع سبب شده است که پستانداران زیادی در استرالیا رشد و نمو کنند، مانند کانگوروها، والابیها و پاتایپوسها.
حتی در شهرهای استرالیا با حیات وحش منطقه مواجه میشود و حیوانات زیادی را در مناطق شهری میبینیید.
در مورد استرالیا بیشتر بدانید:
استرالیا
زبان استرالیا
ایالت های استرالیا
پوشش گیاهی استرالیا
کد کشور استرالیا
آب و هوای استرالیا
مهاجرت به استرالیا