اگر نمیدانید فاند چیست و یا تفاوت آن با فول فاند چیست، نگران نباشید، در این مطلب شما را با این مفاهیم آشنا کرده و به شما خواهیم گفت فاند تحصیلی چیست.
دانشجویان و دانش آموزان زیادی خصوصا در سال های اخیر به تحصیل در خارج از کشور علاقه مند شده اند. این افراد دلایل متفاوتی برای مهاجرت تحصیلی دارند. دلایلی از جمله تحصیل در دانشگاه های معتبر، عدم ارائه ی رشته ی مورد نظر در ایران و یا اخذ اقامت دائم یک کشور از طریق مهاجرت تحصیلی. اما هزینه های تحصیل در کشورهای دیگر می تواند برای ما بسیار بالا باشد. برای تامین این هزینه های سرسام آور دو روش وجود دارد. افرادی که توان مالی دارند، از طریق خود یا خانواده که اسپانسر مالی آن ها می شوند این هزینه ها را تامین می کنند و گروهی دیگر نیز با دریافت فاند می توانند شرایط تحصیل در خارج از کشور را برای خود مهیا نمایند.
فاند چیست؟
فاند در لغت به معنای پولی است که جمع می شود تا برای هدف خاصی خرج شود. این هدف می تواند هر چیزی باشد، مانند شهرداری یا دولت که بودجه ای را کنار می گذارد تا خرج شهر یا کشور کند، کالج یا دانشگاهی که مبلغی را برای اعطای بورسیه به دانشجویان کنار می گذارد و یا شرکت بیمه ای که پولی را جمع آوری می کند تا خسارت بیمه شدگان را بپردازد. اما در اینجا ما به طور خاص بر روی کاربرد فاند در دانشگاه تمرکز داریم. به معنای مبلغی که از طرف دانشگاه یا موسسات دیگر و یا حتی دولت ها به دانشجویان با شرایط متفاوت پرداخت می شود تا در دوران تحصیل از آن ها حمایت مالی نمایند. در ادامه به انواع مختلف فاند و شرایط دریافت آن ها می پردازیم.
انواع فاند
فاند هایی که از طرف دانشگاه، دولت یا موسسات به دانشجویان تعلق می گیرند عبارتند از اسکالرشیپ ها، گرنت ها (Grants)، فلوشیپ ها (Fellowships) و کمک هزینه ها (Bursaries).
اما تفاوت این ها در چیست؟ اغلب دیده می شود که از همه ی این موارد تحت عنوان اسکالرشیپ یا کمک هزینه ی تحصیلی یاد می شود که در واقع از این بابت یکی هستند: همگی مبالغی هستند که به شما پرداخت می شود و نیازی نیز آن را پس بدهید. اما تفاوت آن ها در دلیل اعطای آن ها به دانشجویان است. اما این تفاوت ها در واقعیت اهمیتی ندارند. نکته ی مهم این است که برای هرکدام از این فاند ها شرایط مورد نیاز را بررسی کنیم و ببینیم آیا واجد شرایط هستیم یا نه. اگر با این باور که همه ی اسکالرشیپ ها فقط بر اساس شایستگی های آکادمیک و تمامی کمک هزینه ها فقط بر اساس نیاز مالی اعطا می شوند جلو بروید، ممکن است فرصت های زیادی را از دست بدهید. به هر حال برای اینکه تصویر بهتری از انواع فاند ها داشته باشید، در زیر به توضیح هرکدام می پردازیم:
- اسکالرشیپ ها (Scholarships): اسکالرشیپ ها بزرگترین بخش فاند ها را در بر می گیرند. این نوع از فاند می تواند به دلایل بسیار مختلفی و از طرف سازمان های منفاوت اعطا شود. برخی از دلایل اعطای اسکالرشیپ ها به شرح زیر است:
- شایستگی های آکادمیک
- نیاز مالی
- دستاوردهای ورزشی
- استعداد در زمینه ی موسیقی
- شرایط شخصی – محل زندگی، شغل والدین، فعالیت های فوق برنامه ی شخص و غیره
- تمایل شرکت ها به معرفی و تبلیغ خودشان برای دانشجویان – معمولا تمام کاری که برای دریافت این نوع از اسکالرشیپ باید انجام دهید این است که در مورد موضوعی مرتبط با کسب و کار آن ها مقاله ای نوشته و آن را سابمیت نمایید.
- کمک هزینه ها (Bursaries): این نوع از فاند معمولا از طرف سازمان ها و دانشگاه ها به دانشجویانی تعلق می گیرد که درآمد پایینی دارند و از نظر مالی در مضیقه هستند. معمولا دانشگاه ها در کنار اسکالرشیپ این نوع از فاند را هم برای دانشجویانی با شرایط خاص در نظر می گیرند. برخی از دانشگاه ها نیز به طور خودکار برای دانشجویانی از کشورهای خاص تخفیفی در شهریه در نظر می گیرند.
- گرنت ها (Grants): گرنت ها معمولا از جانب سازمان های خیریه، موسسات خصوصی یا دولتی و سازمان های مردم نهاد و به دلایل مختلف به افراد تعلق می گیرند. این سازمان ها و خیریه ها عموما برای حمایت از افرادی از گروه های خاص تشکیل شده اند، برای مثال افرادی از کشورهای مشخص یا با قومیت و مذهب خاص یا افراد دارای معلولیت. میزان این نوع از فاند متفاوت است و شرایط آن از سوی نهاد ارائه کننده تعیین می شود. اکثر گرنت ها سالانه اعطا می شوند و نیاز به تمدید دارند.
- فلوشیپ ها (Fellowships): فلوشیپ ها معمولا به دانشجویان مقاطع تحصیلات عالی و در ازای مسئولبت مشخصی اعطا می شود. مسئولیت هایی مانند تدریس یا انجام تحقیقات. این نوع از فاند معمولا شهریه ی دانشجو را پوشش می دهد و از طرف دپارتمانی که دانشجو در آن تحصیل می شود و یا سوپروایزر او تامین می شود
فول فاند چیست؟
فول فاند به مواردی اطلاق می شود که یک سازمان (دانشگاه، دولت یا دولت ایالتی، سازمان تحقیقاتی و یا هر ارگان دیگری) کلیه هزینه هایی که فرد در طول تحصیل باید بپردازد را تقبل می کند.
در اکثر موارد این هزینه ها شامل شهریه ی دانشگاه و هزینه ی تقریبی زندگی است. اما ممکن است گاهی فول فاند به این معنا باشد که “هر” هزینه ای که برای شروع به تحصیل تا پایان آن نیاز دارید پرداخته شود، یعنی علاوه بر شهریه و هزینه های زندگی، مبالغی که برای بلیط هواپیما، درخواست ویزا، بیمه و یا هر هزینه ی دیگری نیاز دارید نیز از طرف آن سازمان پرداخت می شود.
در اکثر موارد فول فاند به دانشجویان مقطع دکترا که تحقیقات آن ها در زمینه های خاصی است و پیش زمینه ی آکادمیک و تحقیقاتی بسیار قوی ای دارند تعلق می گیرد. داشتن مقالات معتبر متعدد، شرکت در کنفرانس های مرتبط، سابقه ی کار، نمره ی زبان بالا، پروپوزال مناسب، نمرات بالا در مقاطع قبلی و توصیه نامه های قوی از اساتید معتبر می تواند شانس دریافت فول فاند را بالا ببرد.
تفاوت فاند و فول فاند
بنا بر آنچه تا کنون در این مطلب خواندید، به طور خلاصه می توان گفت فاند بخشی از هزینه های تحصیل را تامین می کند، این بخش می تواند تخفیفی در شهریه و یا کل آن باشد، کمک در تامین هزینه های خوابگاه و یا تقبل بخشی از هزینه های زندگی.
اما فول فاند تمامی هزینه های زمان تحصیل را تامین می کند. هزینه هایی از جمله شهریه ی دانشگاه، هزینه های زندگی، هزینه ی بیمه ی تحصیلی، هزینه ی سفارت و غیره. در واقع تحت سیستم فول فاند، دانشجو در تمام طول مدت تحصیل خود (و یا زمانی که مشمول فول فاند می شود) برای هزینه های معمول خود هیچ مبلغی را نمی پردازد، مگر اینکه هزینه ی فوق برنامه ای مانند سفر و یا خرید های شخصی باشد.
سلف فاند چیست؟
همانطور که گفته شد یکی از راه های تامین هزینه های مهاجرت تحصیلی این است که فرد از منابع مالی شخصی هزینه های دوران تحصیل خود را بپردازد.به این کار سلف فاند می گویند. بسته به سن فرد متقاضی و شرایط مالی اش، ممکن است این منابع مالی متعلق به خود شخص باشند و یا اسپانسر مالی داشته باشد. این اسپانسر معمولا افراد درجه اول خانواده هستند، یعنی والدین، خواهر و برادر و یا همسر. در این صورت باید مدارک مالی کافی از سوی شخص متقاضی و یا اسپانسر او به دانشگاه و سفارت ارائه شود تا مشخص شود توانایی تامین هزینه های طول مدت تحصیل خود را دارد.
البته دانشجویانی که از طریق سلف فاند به تحصیل در خارج از کشور می پردازند نیز در صورت دریافت نمرات بالا می توانند از تخفیف هایی برای شهریه در ترم های بعدی برخوردار شوند. همچنین در دوران تحصیل در دانشگاه نیز با انجام کارهای دانشجویی پاره وقت می توانند بخشی از هزینه های خود را تامین نمایند.
فول فاند برای مقطع کارشناسی
دانشگاه ها، دولت ها، دولت های ایالتی و برخی از سازمان ها برای دانشجویان مقطع کارشناسی با شرایط خاص فاند هایی را در نظر می گیرند. در اکثر موارد این فاند ها به دانشجویانی که در دوران دبیرستان خود نمرات بالایی داشته، فعالیت های فوق برنامه ی مشخصی داشته اند، از روحیه ی رهبری و کار گروهی برخوردارند و یا حتی تحقیقاتی در زمینه های خاص انجام داده اند ارائه می شود.
در برخی موارد نیز دانشجویان برجسته ای که بتوانند اثبات نمایند از نظر مالی امکان تامین هزینه های دوران تحصیل خود را ندارند نیز می توانند فاند یا فول فاند از برخی از دانشگاه ها دریافت نمایند. برای دریافت اکثر فاند ها یرای دوره ی کارشناسی، علاوه بر شرایطی که گفته شد، فرد باید مدرک دیپلم خود را دریافت کرده باشد، از برخی از معلمان خود توصیه نامه داشته باشد، نمره ی زبان بالایی داشته باشد و انگیزه نامه ی بسیار قوی ای ارائه دهد.
رقابت برای دریافت قاند و فول فاند در این مقطع بسیار شدید است و ممکن است نیاز به مصاحبه هم باشد. به طور کلی فول فاند برای مقطع کارشناسی بسیار محدود می باشد.
فول فاند برای مقطع کارشناسی ارشد
اخذ فاند برای این مقطع بسیار رقابتی است و معمولا افراد با شرایط بسیار خاص می توانند آن را دریافت نمایند. برای دریافت فاند یا فول فاند در مقطع کارشناسی ارشد، متقاضیان باید علاوه بر پیش زمینه ی تحصیلی برجسته و داشتن معدل و نمرات بالا، نمره ی زبان بالایی نیز ارائه دهند و داشتن سابقه ی پژوهشی برجسته بسیار تاثیر گذار است.
از جمله موارد دیگری که شانس دریافت فاند را بالا می برد، ثبت اختراع و یا شرکت در دوره ها و سمینار های مرتبط با رشته ی تحصیلی، داشتن توصیه نامه از اساتید معتبر، داشتن جوایز و رتبه های برتر مختلف در زمینه های مربوطه و در مجموع رزومه ای بسیار قوی است.
همچنین فرد متقاضی باید انگیزه نامه ای ارائه دهد که در آن بتواند کمیته ی مسئول اعطای فاند را متقاعد نماید که برای دریافت فاند یا فول فاند شایستگی دارد.
فول فاند در مقطع دکترا
تمامی مواردی که در مورد کارشناسی ارشد گفته شد، در مورد دوره ی دکترا هم صدق می کند. البته برای مثال نمره ی زبان و یا تعداد مقالات ارائه شده در این مقطع عموما بالاتر از مقطع کارشناسی ارشد است. علاوه بر آن موارد، افراد متقاضی برای دریافت فاند یا فول فاند باید در ارائه ی پروپوزال نیز دقت بیشتری به خرج دهند.
اگر پروپوزال به اندازه ی کافی قوی، خلاقانه و جذاب و مفید باشد، ممکن است حتی خود سوپروایزر در صورت داشتن منابع مالی، به دانشجو فاند اعطا نماید. در صورت نداشتن منابع مالی نیز تایید و تاکید سوپروایزر بر اینکه تحقیقات بر روی پروپوزال ارائه شده می تواند برای پیشبرد تحقیقات دانشگاه و یا کشور بسیار مفید باشد، می تواند در تصمیم کمیته ی تصمیم گیری برای فاند بسیار موثر باشد.
سخن آخر
همانطور که گفته شد انواع مختلفی از فاند وجود دارند که از جانب موسسات مختلف ارائه می شوند. از آنجا که تحصیل در خارج از کشور برای خانواده های ایرانی می تواند بسیار پرهزینه و گاهی غیر ممکن باشد، تقریبا تمامی افرادی که تصمیم به مهاجرت تحصیلی دارند به دنبال راهی برای کاهش هزینه های خود هستند.
توصیه ی ما به دانشجویان این است که تمامی فاند های ممکن را سرچ نمایند. در این جستجو باید به فاکتور های واجد شرایط بودن و همچنین به ددلاین اپلای برای این فاند ها دقت نمایید. بهتر است با توجه به نام یا طبقه بندی فاند از روی آن نگذرید و حتما شرایط دریافت آن را به دقت مطالعه نمایید. حتی ممکن است بتوانید بیش از یک فاند برای دوره ی تحصیل خود دریافت نمایید.
بنابراین جدا از اینکه در طول تحصیلات خود در ایران تلاش می نمایید تا علاوه بر کسب نمرات بالا، در فعالیت های فوق برنامه و پژوهشی نیز پررنگ ظاهر شوید، در هنگام اپلای هم تمامی گزینه های موجود را بررسی نمایید تا بتوانید تا جای ممکن هزینه های تحصیل خود در خارج از کشور را کاهش دهید.
اگر قصد مهاجرت تحصیلی به استرالیا را دارید، یا به دنبال موسسه اعزام دانشجو به استرالیا و نیوزلند می گردید، خدمات موسسه مهاجرتی آریا را با کلیک روی دکمه زیر ببینید
دریافت مشاوره
برای دریافت مشاوره و راهنمایی های لازم لطفا فرم مشاوره که از دکمه پایین در دسترس است را پر کرده و ارسال کنید. اطلاعات شما نزد ما امانت بوده و افشاء نخواهد شد. ویا می توانید فرم روبرو را پر کرده برای ما ارسال کنید تا در سریع ترین زمان ممکن با شما تماس بگیریم.
برای پرسیدن هرگونه سوال می توانید با ما تماس گرفته و یا از طریق چت آنلاین که در سمت چپ پایین صفحه قابل دسترس است، سوالات خود را بپرسید.
"*" indicates required fields